Tarinani

Olen 41-vuotias nainen, kuosisuunnittelun maailmassa vielä aloittelija. Olen lapsesta asti harrastanut esimerkiksi ompelua ja neulomista, ja kokeillut myös mielelläni kaikenlaista uutta helmitöistä lasinsulatukseen. En kuitenkaan koskaan ajatellut, että rakentaisin työuraani käsitöiden parissa, vaan päädyin akateemiselle uralle tutkijaksi. Siitäkin huolimatta kiinnostus käsillä tekemiseen ja designiin on seurannut aina mukanani.

Vähitellen heräsi myös ajatus osaamiseni syventämisestä ja mahdollisuudesta saada designista vakavasti otettava harrastus tai sivutyö. Aloinkin etsiä mahdollisuuksia opiskella suunnittelua työn ohessa. Kävin ensin 7 kuukauden mittaisen sisustussuunnittelukurssin ja sen jälkeen lyhyen kurssin kuosisuunnittelusta. Rakastuin kuosien suunnitteluun saman tien ja tajusin, että sitä olen aina halunnut tehdä! Perustin Hiirikki-toiminimen* kesällä 2018 ja aloin työstää kuoseja samalla itseopiskellen lisää tietoa erilaisista tekniikoista ja tyyleistä. Oppiminen jatkuu koko ajan ja jokaisen valmiin kuosin myötä tunnen kehittyneeni taas lisää.

Käytän suunnitellessani aina kuvankäsittelyohjelmaa (Adobe Photoshop). Toisinaan piirrän käsin paperille ja skannaan piirroksen muokattavaksi digitaalisesti, tai aloitan työstämisen itse ottamastani valokuvasta. Useimmiten käytän kuitenkin piirtoalustaa ja piirrän työn suoraan digitaaliseen muotoon. Rakastan värejä ja käytän kuosieni värisuunnitteluun paljon aikaa. Tutkijatausta ja rakkaus matematiikkaan näkyvät suunnittelussani paitsi loputtomana pikkutarkkuutena kuvioiden kohdennuksessa, myös kiinnostuksena geometrisiin muotoihin ja niillä leikittelyyn. Saatan käyttää myös todella paljon aikaa kuosin teeman tai tarinan taustoittamiseen. Inspiraatio kuoseihini voi syntyä esimerkiksi luonnosta tai kulttuurista ja taiteesta. Olen innostunut erityisesti suunnittelukilpailuihin osallistumisesta, sillä niissä pääsen kokeilemaan erilaisia lähestymistapoja ja tekemään oman tulkintani valmiiksi annetuista teemoista. Erilaisia tyylejä ja tekniikoita kokeilemalla kehittyy myös oma näkemykseni ja tyylini.

Kuosejani on tällä hetkellä saatavana kankaille ja tapeteille sekä erilaisiin valmistuotteisiin kuten vaatteisiin, toimistotarvikkeisiin, sisustustuotteisiin jne. Tutustu tuotevalikoimaan Tuotteet-sivulla. Jos et löydä etsimääsi, voin suunnitella kuosin myös tilauksesta juuri sinun toiveidesi mukaan! Etsin myös uusia yhteistyömahdollisuuksia ja tuotteita kuoseilleni. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä, ota rohkeasti yhteyttä!

* Hiirikki on karjalan kieltä ja tarkoittaa hiirenharmaata hevosta tai lehmää, mutta viittaa hienoisesti myös oikeaan nimeeni. Käytän suunnittelijana mieluummin toiminimeä kuin omaa nimeäni pitääkseni tutkijan ja suunnittelijan urani erillään.